Historisk materiale

Brædstrup under besættelsen 3 af 3

Hilsen til Camilla. I den lange række af hilsner til forskellige drenge og piger i BBC’s tidlige aftensending fra London den 26. november 1944 var der også en hilsen til Camilla. Dette har givetvis fået Brædstrup modtagegruppes opmærksomhed. Hilsenen blev gentaget i den sene aftenudsendelse. Det var signalet til samling på modtagepladsen i Mattrup Skov…
Read more

Brædstrup under besættelsen 2 af 3

Modtagepladser Under krigen beordrede Winston Churchill SOE oprettet. SOE var den hemmelige engelske organisation, der støttede de tyskbesatte landes modstandsbevægelser med agenter og nedkastede våben. Først fra efteråret 1943, hvor Flemming B. Muus blev indsat som leder af den danske sektion, kom der rigtig gang i tingene. Han startede opbygningen af de såkaldte TABLE-grupper, der…
Read more

Brædstrup under besættelsen 1 af 3

Vi har ved Frihedssamlingen i Brædstrup forsøgt at samle beretninger fra den besættelse, der i 5 år var hverdag, og som vi nu har på 75 års afstand. Ved udarbejdelsen af følgende årbogsindlæg, er der anvendt oplysninger hentet i Frihedsamlingens arkivalier, fra Arne F. Egners bog fra 1997: Kanonen spiller Chopin, fra oplysninger stillet til…
Read more

Frihedskæmperne i Brædstrup

Paa Ting- og Arresthuset i Brædstrup hersker der stærk Travlhed. Her træffer vi den militære Leder af Styrkerne paa Brædstrupegnen, Tømmerhandler F. Sylvestersen, der sammen med sin Stab har udført et modigt og dygtigt Arbejde, ofte med Livet som Indsats. Det var derfor naturligt, at Sogneraadsformand Hans Mikkelsen Lørdag den 5. Maj udtalte Sogneraadets store…
Read more

Paa vej mod normale Tilstande

Hen paa Eftermiddagen den 5. Maj kom der rigtig Fart i Arbejdet, og bl. a. Arresteredes der 30 landsskadelige Personer, som blev anbragt i Internat i Rings Missionshus, idet Tyskerne jo endnu ikke havde forladt Ting- og Arresthuset. De internerede blev dog flyttet hertil efter at Tyskerne var rejst, og der var blevet gjort grundigt…
Read more

Befrielsen i Brædstrup

Samtidig med, at Meddelelsen om Tyskernes Kapitulation blev givet i den engelske Radio den 4. Maj om Aftenen Kl. 20,45, modtog Byledelsen i Brædstrup telefonisk Ordre fra Sektionschefen om at gøre alt klar til eventuel Aktion mod Tyskerne. Byledelsen anmodede derefter Sogneraadsformand Hans Mikkelsen om en Drøftelse vedrørende forskellige praktiske Spørgsmaal, og samtidig indkaldtes et…
Read more

Organiseringen af Militærgrupperne

I Efteraaret 1944 fik Brædstrup Besøg af Landsretssagfører Midtgaard, Brande, som gav en kort Instruktion i Organisering af Militærgrupper, og senere kom en Mand, som gik under Dæknavnet ”Beck” og gav Instruktion i de forskellige engelske Vaaben til Direktør Sylvestersen, Overretssagfører Warberg, Dommerfuldmægtig Møller, samt Henry og Svend E. Jensen, Efter at Brædstrup-Gruppen havde modtaget…
Read more

Modtagelse af nedkastet krigsmateriel

I Sommeren 1944 fik Frede Sylvestersen Anmodning fra Droppinglederen ”Bent” fra Horsens om at finde en velegnet Nedkastningsplads for Vaaben og Sprængstoffer fra England. Nogen Tid efter indrapporterede Sylvestersen, at han havde fundet en Plads ved Mattrup, men pudsigt nok havde ”Bent” udvalgt sig nøjagtigt den samme Plads. Der blev nu organiseret en Modtagergruppe, bestaaende…
Read more

Oprettelse af Brædstrup-Gruppen

Modstandsbevægelsen i Brædstrup blev paa en Maade startet gennem det Ordenskorps, som Over-retssagfører H. Warberg oprettede i begyndelsen af 1943. Dette Korps’ Opgave var at opretholde den nødvendige Ro og Orden i Byen i tilfælde af en Katastrofesituation, og hen paa Sommeren fik ogsaa Direktør Frede Sylvestersen, Brædstrup Tømmerhandel, opfordring til at indtræde i Ordenskorpset.…
Read more