Oprettelse af Brædstrup-Gruppen
Modstandsbevægelsen i Brædstrup blev paa en Maade startet gennem det Ordenskorps, som Over-retssagfører H. Warberg oprettede i begyndelsen af 1943. Dette Korps’ Opgave var at opretholde den nødvendige Ro og Orden i Byen i tilfælde af en Katastrofesituation, og hen paa Sommeren fik ogsaa Direktør Frede Sylvestersen, Brædstrup Tømmerhandel, opfordring til at indtræde i Ordenskorpset.
Dette bestod imidlertid hovedsagelig af ældre Borgere, og Frede Sylvestersen blev derfor klar over, at det ikke var nogen egentlig Modstandsgruppe. Hvilket heller ikke var tilsigtet af Overretssagfører Warberg.
Direktør Sylvestersen satte sig derfor i Forbindelse med Politikommisær Palle Højby i Horsens, og af denne blev han anmodet om at søge dannet en aktiv Modstandsbevægelse i Brædstrup. Netop som Organisationen skulde paabegyndes, maatte Højby imidlertid ”gaa under Jorden”, men Sylvestersen satte sig i Forbindelse med Kaptajn, Kriminalbetjent A. J. Jørgensen, Horsens, som snart maatte følge Politikommisærens Eksempel paa Grund af Gestapos Nærgaaenhed.
Lige i Øjeblikket saa det derfor sort ud for den spirende Modstandsbevægelse i Brædstrup, men en skønne Dag henvendte nogle Ordonnanser fra Midtjydske Distrikt (senere Region II) i Aarhus Sig til Overretssagfører Warberg for at sondere Terrænet i Brædstrup. Overretssagføreren, der jo var leder af Ordens-Organisationen, kunde ikke paatage sig Hvervet som Byleder, men viste Ordonnanserne til direktør Frede Sylvestersen, som nu endelig havde faaet den rigtige Kontakt.
Af Ordonnanserne fik Sylvestersen Koden, men ellers hverken Vaaben eller Sprængstof. Kaptajn A. J. Jørgensen, Horsens, havde dog forinden sin Afrejse leveret en Smule Sprængstof til Sylvestersen, ligesom der til Sylvestersen, Mejeribestyrer Lykke og Elektricitetsværksbestyrer Bertram var givet nødtørftig Instruktion i brugen af Sprængstofferne.
Den lille Mande-Gruppe var altsaa klar til eventuelle Aktioner, men fik ikke nogen Ordrer.